Op 11 september 2011 daverde de stad New York op haar grondvesten wanneer twee lijnvliegtuigen zich door de Twin Towers van het World Trade Center boorden. In de daarop ontstane chaos trok de Ierse, in New York wonende, fotografe Nicola McClean, gewapend met haar fototoestel de stad in om de ontreddering en paniek vast te leggen.

Nicola McClean nam duizenden foto’s in de buurt van Ground Zero en de omliggende wijken en zoomde in op de totale chaos waarin de stad ondergedompeld was. Ook het werk van de hulpverleners, politie- en brandweermannen staat op haar lens gebrand.

Onder de naam GROUND ZERO 360 heeft Nicola McClean een tentoonstelling opgezet ter herinnering aan de slachtoffers en hun families, opdat het onnoemelijke leed van deze zwarte dag nooit zou worden vergeten.

De Ierse fotografe heeft haar beklijvende beelden voor het eerst aan het grote publiek getoond in 2011. De bezoeker wordt geconfronteerd met haar impressies van het verschrikkelijke bloedbad dat als een van de meest tragische gebeurtenissen wordt geboekstaafd in de geschiedenis van de VS. Men is getuige van wat zij toen heeft gezien en gehoord, en maakt kennis met de mensen die zij heeft ontmoet, meer bepaald de helden van de New Yorkse hulpdiensten.

De hartverscheurende beelden, de affiches van vermiste personen en de unieke panoramische installatie van GROUND ZERO 360 slepen de bezoeker mee in de ontreddering van de acht miljoen New Yorkers tijdens de nadagen van 9/11. Bezoekers zijn eveneens getuige van de tot op heden onuitgegeven noodoproepen van de stad tijdens die bewuste ochtend en kunnen eigenhandig een verwrongen stalen balk en granieten brokstuk aanraken afkomstig van het World Trade Center.
Naast de kruisen die door metaalbewerkers werden vervaardigd in het WTC-staal en een vlag die op Ground Zero werd gehesen, worden ook persoonlijke artefacten tentoongesteld die werden uitgeleend door familieleden van politieagenten en brandweermannen die het leven lieten tijdens de reddingsacties.
De wereldbefaamde Ierse kunstenaar Jim Fitzpatrick heeft eveneens 12 unieke schilderijen gemaakt als eerbetoon aan de slachtoffers. Het werk heet ‘Lament for the Fallen’ en maakt deel uit van de reizende tentoonstelling.

Klik hier voor meer informatie